Voetbal 2016

16/12/2016   K. Waso - COVS Zeeuws-Vlaanderen 3-2

De eerste derby der lage landen België - Nederland voor refs tussen K. Waso en COVS Zeeuws-Vlaanderen eindigde op het kunstgrasveld van KFC Vrasene op een nipte maar verdiende 3-2 zege voor K. Waso. Johan Van Raemdonck had als ervaren ref de eer om deze clash stipt op gang te fluiten en het duo Luc Blommaert - Irmgard Van Meirvenne maakten als assistenten indruk dat ook zij over capaciteiten beschikken om aan het slot van de wedstrijd te kunnen spreken van een zeer goede leiding!

K. Waso diende deze keer geen spelers aan de opponent af te staan zodat trainer Gery Vercauteren over 16 spelers kon beschikken. Geen enkele voorbereiding op deze derby werd voorafgegaan; Gery koos voor een 4-4-2 opstelling en wisselde om de tien minuten meestal vier spelers. Dat je dan af en toe eens een doelpunt tegen krijgt is normaal aangezien iedereen nog niet lang in zijn positie op het juiste spoor loopt. In de beginfase was het zoeken naar het juiste spelpatroon en deelde de opponent de eerste speldeprikken uit. In een periode van steriele druk was het wachten tot de 7e minuut eer de Zeeuwsvlamingen voor het eerst echt dreigden. Vooral Nick Elderson maakte het de Waso verdediging bijzonder moeilijk. Nick werd na zeven minuten in het straatje gestuurd maar de poging werd in extremis afgeblokt. Enkele tellen later bood Elderson zijn ploegmakker Spaeter een mooie kans aan de voet maar Sebastiaan knalde de bal aan de tweede paal naast. Na wat geroep langs de zijlijn om wakker te blijven, kreeg Turki de eerste kans maar stuitte op doelman Van Nieuwenhuyze en Lobo trapte de rebound binnen. Kort gejuich bij K. Waso maar de vlag van Irmgard stak de hoogte in. Bijgevolg geen doelpunt vanwege buitenspel. Onze nieuwe nationale observer van de K.B.V.B. kreeg nadien ook een wenkende kans tot scoren maar de Nederlandse goallie duwde het schot uit doel. Op de rebound van Johan Heerwegh zuiverde Van Nieuwenhuyze ook het doel. Elderson werd op de 19e minuut aan de overzijde aangespeeld doch doelman Slowack kende geen problemen om dit schot te stoppen. Amper één tel later was het wel raak. Op een doorsteekpass en door een ongelukkige aanraking van de thuisafweer kon Elderson op randje buitenspel naar doel oprukken en besloot de aanvalsactie langs Slowack in de verste hoek binnen (0-1). Tijd om een tweede maal te wisselen, dacht trainer Vercauteren, en die aanpak werd beloond. Eerst was er nog een schot van Pots gestopt door de Nederlandse goallie. Op het halfuur stonden de bordjes gelijk. Daar zorgde Matthias Massa voor die eerst op de doelman stuitte; wat Turki daarna overdeed in de rebound maar dan toch in derde instantie de thuisaanval afrondde (1-1). Voor de rust vielen er nog twee kansen te noteren. Eerst was er Slowack die Elderson van een tweede doelpunt hield en aan de overzijde trapte Massa een vrijschop over de verdediging binnen bereik van Van Nieuwenhuyze (1-1 ruststand).

In een betere tweede helft heerste K. Waso meer over COVS. Het trok meteen in de aanval en diste het betere spel op. Brent Staessens zou een voorname rol spelen en K. Waso met twee mooie assists op het zegepad brengen. Eerst trapte hij zelf een hard schot naast de kruising. Na 54 minuten zag K. Waso de heerschappij in het spel omgezet in een voorsprong. Een mooi één-tweetje met Turki werd door Staessens doorgetikt naar Lobo die de aanvalsactie beheerst centraal in doel afrondde (2-1). Amper één minuut later kwam K. Waso even goed weg toen Spaeter een inzenden nipt naast kopte. In plaats van 2-2 werd het voor het uur 3-1. Brent stuurde Lobo in het straatje en die werkte de thuisaanval zonder aarzeling goed af. Een schoonheidsfoutje van middenvelder De Win bracht Elderson na het uur een rush naar doel op die het balverlies genadeloos afstrafte (3-2). K. Waso was even aangeslagen en de spanning bleef door een aantal gemiste kansen en een licht WASO overwicht in de partij. Eerst trapte Turki iets te persoonlijk een mooie kans tegen de doelman. Aan de overzijde trapte Elderson na balverlies een bezoekende kans naast. Het spel ging verder op en neer. Toch had K. Waso licht veldoverwicht. Op een drietijdsaanval Turki-Massa-Lobo ging Van Nieuwenhuyze goed plat op een grondscherend schot van Lobo. Kort voor tijd lanceerde Lobo Janssens op links. Jan Sebastiaan bracht de bal voor doel waar de bezoekende doelman eerder dan Lobo bij de bal was om het gevaar af te stoppen. De laatste thuiskans langs Turki na samenspel met Lobo werd door Sammy iets te zwak in de handen van Van Nieuwenhuyze getrapt. Na het laatste fluitsignaal kon het feestje beginnen met de nodige drank en werd door beide ploegen een heerlijk bakje friet met stoverij of vol-au-vent gegeten. De verbroedering na deze derby der lage landen was goed te noemen. Grote opvallende afwezigen bij de bezoekers op deze wedstrijd waren Davy Boodts en Mathias Caluwé als gewezen Waso refs. Enkel Kevin Stadius - ook al uitgeweken naar de KNVB - was de enige gewezen Oostvlaamse ref die naar deze derby kwam kijken.

Na de wedstrijd stond kapitein Gino Heirbaut reporter 17 te woord. "Deze 3-2 winst is zeker niet slecht voor onze eerste match dit seizoen", begon Gino het gesprek. "Ik kijk tevreden op deze derby terug die sportief, aangenaam en spannend verlopen is. In de eerste helft hebben we de bal te weinig laten circuleren, misten de nodige automatismen om de opponent bij de keel te grijpen en ondergingen in de eerste helft grotendeels het spel. Er was te weinig communicatie; elkeen wou iets te persoonlijk voetballen wat het vertoonde spel niet ten goede kwam. Na de rust hebben we de bal veel meer laten rondgaan en meer langs de flanken gespeeld. Je zag toch wel aan de inzet dat iedereen honger had naar de bal en er het beste van wou maken. Op basis van een sterke tweede helft is de zege dik verdiend. Brent had met twee assists een belangrijk aandeel in deze zege. Het mag ook gezegd worden dat onze doelman de ploeg naar het einde toe behoedde van de gelijkmaker. Uiteindelijk waren de twee tegendoelpunten te vermijden en werden in geschenkverpakking weggegeven. Een return met COVS komt er alleszins volgend seizoen. Met deze ploeg kunnen we verder bouwen naar een mooie toekomst. Er volgen nog meerdere wedstrijden in het nieuwe jaar en deelname aan een tweeprovincies voetbaltornooi moet realiseerbaar zijn. Ik kijk samen met de ploeg hoopvol uit naar de volgende wedstrijden", besloot Gino Heirbaut.

Kon. Waso: Bram Slowack, Wim Van Brussel, Benny Van De Winckel, Sander Opsomer, Dries De Win, Tim Staes, Lobo Buabadi, Tim Pots, Johan Heerwegh, Matthias Massa, Jan-Sebastiaan Janssens, Gino Heirbaut, Brent Staessens, Ruben Calluy, Sammy Turki en Wouter De Bock.

Doelpunten: 20' Elderson 0-1, 30' Massa 1-1, 54' Buabadi 2-1, 58' Buabadi 3-1, 63' Elderson 3-2.